WAT JE NOG NIET WIST … OVER SUN PROTECTION FACTORS!

Hi Happy Peanuts! ❁

Genieten jullie ook zo van deze tropische temperaturen? Ik wel, een ultiem vakantiegevoel. Vergeet niet dat op  vakantie maar óók in het Nederlandse zonnetje het hele jaar door is het belangrijk je goed in te smeren. Nobody likes a sunburn right? Daarom leek het mij een goed idee wat meer te vertellen over sun protectors. Terwijl ik dit typ zit ik zoals vele op dit moment in het lekkere zonnetje en wil ik iets met jullie delen.

Tijdens een van onze vakanties naar Bali kochten mijn moeder, oma en nog een stel andere waarmee we op reis waren een wel heel ‘speciale’ olie om te zonnen bij een Balinees dametje. Het moest de allerbeste zijn en je werd er mooi egaal bruin van! Vooral voor de lol kochten zij het spul. Niet heel veel later rook het wel een beetje vreemd, wat bleek? Het was gewoon pure bakolie waar de kroepoek, loempia’s en noem maar op in gebakken werden! Alles plakte aan elkaar en we konden er erachter maar al te hard om lachen.

Okay, dit is natuurlijk een extreem geval maar er is over sun protectors veel verwarring. Er wordt een hele hoop onzin verspreid. Daardoor gaan mensen simpelweg veel te lang in de zon zitten en lopen daardoor onnodige schade op. Dat is super zonde! Dit komt doordat er verkeerde informatie wordt verspreid en zon bescherming is erg belangrijk! 

De ligging van Bali (vlak bij de evenaar) zorgt ervoor dat het aan de kust van Bali gegarandeerd warm is met temperaturen die vrijwel het hele jaar door rond de 30-31 graden liggen. Insmeren dus! Je zult als zoenzoeker op Bali over het algemeen niet teleurgesteld worden. De zon schijnt uitbundig en is ook nog eens zéér krachtig. Voor vrijwel heel het jaar geldt de hoogste UV-index, wat betekent dat je zeer voorzichtig moet omgaan met blootstelling aan de zon en gebruik zoveel mogelijk bescherming in de vorm van zonnebrandmiddelen met hoge UV-beschermingsfactor.

Heel veel mensen weten het niet maar er zijn eigenlijk maar twee soorten SPF’s en tussen die twee soorten zit maar één procent verschil! Het is je vast wel opgevallen dat er een hele hoop merken bestaan die beginnen bij SPF 5 en die eindigen bij SPF 50 of zoals ik laatst nog zag: SPF 60! Er zitten in die middelen allemaal vulmiddelen, parfum en chemicaliën.

bloqueadores-bronceado-instantaneo

Dit is bizar, je zal namelijk denken dat er een onwijs verschil zitten tussen 5 en 50. Dat is helemaal niet zo. Het gaat vaak om de structuur van de crème en het is een verleiding om zoveel mogelijk SPF te laten kopen om op te bouwen of om af te bouwen op je vakantie. Zonde van je investering toch als je erachter komt dat er dus maar héél weinig verschil zit tussen de SPF qua bescherming.

Wat heel belangrijk is om te weten is dat een merk er een nummertje aanhangt en dit ook mag doen. Dus zij verzinnen 5, 15, 20, 30 en 50 en mogen dit van de vrije handel (dus alle winkels waar je zo binnen kan lopen) maar dat is dus een commerciële verleiding om je meerdere tubes te laten kopen.

Helaas wordt op internet heel veel onzin verspreid als je echt goed gaat zoeken naar onderzoeken zal je het lezen. Het verschil is heel weinig!

Wat ik jullie op mijn hart wil meegeven is dat je een bescherming nodig hebt die zowel UV-A als UV-B beschermd. Welk nummertje ze eraan hangen is dus helemaal niet zo belangrijk! Het gaat erom wát erin zit en hoe hoog de bescherming daadwerkelijk is. Als je dus weet dat tussen de een en de ander maar anderhalf procent verschil zit is het ook niet zo erg dat je het percentage minder hebt gekocht. Het belangrijkste is dat je iedere twee uur jezelf insmeert.

UV-A is een factor waardoor je niet verbrand. Het is een stilzwijgende zonnestraal die in je diepere huidlaag komt. Je voelt ‘m niet, je ziet ‘m niet en je gaat er niet door verbranden. Wat het wél doet is dat het je bindweefsel aantast, je elastine verminderd, je collageen afbreekt en het allerbelangrijkste dat het mega kankerverwekkend is. UV-A bescherming is echt héél belangrijk. Je merkt en ziet ‘m niet maar het is schadelijker dan de UV-B!

Zonlicht bestaat voor ongeveer 95% uit UVA-stralen en voor zo’n 5% uit UVB-stralen. Wat veel mensen niet weten, is dat deze twee soorten straling sterk van elkaar verschillen, en daarom op een andere manier invloed hebben op onze huid. UVA-stralen zorgen voornamelijk voor huidveroudering, daarom staat de ‘A’ ook wel voor ‘Aging’, UVB-stralen zorgen voornamelijk voor zon verbranding, daarom staat de ‘B’ ook wel voor ‘Burning’.

819984010314_001_2

TIP: https://www.imageskincare.com/by-collection/prevention-plus/daily-hydrating-moisturizer-spf-30.html

Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben zowel in het Nederlandse zonnetje deze zomer als op vakantie naar een zonnig oord zoals Bali of een ander tropische paradijsje.

Hope you liked it! XOXO, The Happy Peanutcropped-frangipani3.png

Advertisements